Vianoce sú obdobím, kedy sa rodiny stretávajú, zdieľajú jedlo a oslavujú tradície. Pre vegetariánov a vegánov môže byť však príprava sviatočného stola výzvou. Našťastie existuje množstvo chutných a výživných receptov, ktoré sú vhodné pre všetkých, bez ohľadu na to, aký typ stravy preferujú. V tomto článku sa pozrieme na rôzne vegetariánske a vegánske recepty, ktoré obohatia váš vianočný stôl.
Vianočné predjedlá
1. Cícerový šalát s granátovým jablkom
Tento farebný šalát je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. Granátové jablko dodáva jedlu sladkosť a chrumkavosť, zatiaľ čo cícer poskytuje potrebné bielkoviny.
Zloženie:
- 1 plechovka cíceru (konzervovaného alebo uvareného)
- 1 granátové jablko
- 1 uhorka, nakrájaná na kocky
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na jemno
- Čerstvá petržlenová vňať
- Olivový olej
- Citrónová šťava
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- V miske zmiešajte cícer, nakrájanú uhorku, cibuľu a semienka granátového jablka.
- Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
- Na zálievku zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- Zalejte šalát zálievkou a dobre premiešajte.
Tento šalát je ideálny ako predjedlo alebo ako súčasť bufetu.
2. Plnené huby
Plnené huby sú perfektné na sviatočné predjedlá a sú jednoduché na prípravu.
Zloženie:
- 500 g veľkých húb (napr. portobello alebo šampiňóny)
- 200 g jemného tofu
- 100 g strúhaného vegánskeho syra
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1/2 cibule, nakrájanej na jemno
- Čerstvé bylinky (napr. tymián alebo bazalka)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C.
- Odstráňte nožičky húb a nakrájajte ich na jemno.
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané nožičky húb a restujte, kým nezmäknú.
- V miske zmiešajte tofu, restované ingrediencie, strúhaný vegánsky syr a bylinky. Ochuťte soľou a korením.
- Naplňte huby touto zmesou a pečte asi 20 minút.
Hlavné jedlá
1. Vegánsky vianočný roast
Tento vegánsky roast je lahodný a plný chutí, ideálny ako hlavné jedlo na sviatočnom stole.
Zloženie:
- 200 g quinoi
- 400 ml zeleninového vývaru
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 100 g orechov (vlašské alebo lieskové)
- 100 g sušených paradajok, nasekaných
- 1/2 čajovej lyžičky tymiánu
- 1/2 čajovej lyžičky majoránu
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a orestujte do zmäknutia.
- Uvarte quinou vo vývare podľa pokynov na obale.
- V miske zmiešajte uvarenú quinou, restované zeleninové ingrediencie, nasekané orechy a sušené paradajky.
- Vytvarujte zmes do formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.
Tento roast môžete podávať so sviatočnými omáčkami alebo grilovanou zeleninou.
2. Zeleninový závin
Zeleninový závin je obľúbeným jedlom, ktoré možno prispôsobiť podľa chuti a dostupnosti surovín.
Zloženie:
- 1 balenie lístkového cesta (bez masla)
- 2 cukety, nastrúhané
- 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
- 1 mrkva, nastrúhaná
- 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 2 lyžice sójovej omáčky
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte cuketu, papriku a mrkvu a restujte do zmäknutia. Ochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením.
- Rozvaľkajte lístkové cesto a naplňte ho pripravenou zeleninou.
- Zavinúťte a pečte v rúre asi 25-30 minút, kým nebude cesto zlatisté.
Dezerty
1. Vegánsky perník
Perník je tradičným vianočným dezertom, ktorý môže byť ľahko prispôsobený na vegánsku verziu.
Zloženie:
- 250 g hladkej múky
- 150 g hnedého cukru
- 2 lyžice melasy
- 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
- 1 čajová lyžička škorice
- 1/2 čajovej lyžičky zázvoru
- 250 ml mandľového mlieka
- 50 ml rastlinného oleja
Postup:
- Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie.
- V miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, sódu bikarbónu a koreniny.
- V inej miske zmiešajte mokré ingrediencie: mandľové mlieko, melasu a olej.
- Postupne pridávajte mokré ingrediencie do suchých a miešajte do hladkej konzistencie.
- Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút.
2. Čokoládový vegánsky cheesecake
Tento cheesecake je skvelou alternatívou pre tých, ktorí milujú čokoládu, a je jednoduchý na prípravu.
Zloženie:
- 200 g sušených datlí
- 100 g orechov (napr. mandlí alebo vlašských)
- 300 g silken tofu
- 100 g kvalitnej vegánskej čokolády
- 2 lyžice kakaa
- 2 lyžice javorového sirupu
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Rozmixujte datle a orechy na jemnú zmes a vytvorte základ pre cheesecake.
- Zmes natlačte na dno formy a nechajte v chladničke stuhnúť.
- Roztopte čokoládu a zmiešajte ju s tofu, kakaom, javorovým sirupom a vanilkovým extraktom do hladkej konzistencie.
- Nalejte zmes na základ a nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny stuhnúť.
Vegetariánske a vegánske Vianoce nemusia byť nudné alebo obmedzené. S množstvom kreatívnych receptov a chutných ingrediencií je možné pripraviť jedlá, ktoré uspokoja každého, bez ohľadu na chuťové preferencie.