Vegetariánske a vegánske Vianoce: Recepty pre všetkých

Vegetariánske a vegánske Vianoce: Recepty pre všetkých

Vianoce sú obdobím, kedy sa rodiny stretávajú, zdieľajú jedlo a oslavujú tradície. Pre vegetariánov a vegánov môže byť však príprava sviatočného stola výzvou. Našťastie existuje množstvo chutných a výživných receptov, ktoré sú vhodné pre všetkých, bez ohľadu na to, aký typ stravy preferujú. V tomto článku sa pozrieme na rôzne vegetariánske a vegánske recepty, ktoré obohatia váš vianočný stôl.

Vianočné predjedlá

1. Cícerový šalát s granátovým jablkom

Tento farebný šalát je nielen zdravý, ale aj veľmi chutný. Granátové jablko dodáva jedlu sladkosť a chrumkavosť, zatiaľ čo cícer poskytuje potrebné bielkoviny.

Zloženie:

  • 1 plechovka cíceru (konzervovaného alebo uvareného)
  • 1 granátové jablko
  • 1 uhorka, nakrájaná na kocky
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na jemno
  • Čerstvá petržlenová vňať
  • Olivový olej
  • Citrónová šťava
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. V miske zmiešajte cícer, nakrájanú uhorku, cibuľu a semienka granátového jablka.
  2. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať.
  3. Na zálievku zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  4. Zalejte šalát zálievkou a dobre premiešajte.

Tento šalát je ideálny ako predjedlo alebo ako súčasť bufetu.

2. Plnené huby

Plnené huby sú perfektné na sviatočné predjedlá a sú jednoduché na prípravu.

Zloženie:

  • 500 g veľkých húb (napr. portobello alebo šampiňóny)
  • 200 g jemného tofu
  • 100 g strúhaného vegánskeho syra
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1/2 cibule, nakrájanej na jemno
  • Čerstvé bylinky (napr. tymián alebo bazalka)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C.
  2. Odstráňte nožičky húb a nakrájajte ich na jemno.
  3. Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte nakrájané nožičky húb a restujte, kým nezmäknú.
  4. V miske zmiešajte tofu, restované ingrediencie, strúhaný vegánsky syr a bylinky. Ochuťte soľou a korením.
  5. Naplňte huby touto zmesou a pečte asi 20 minút.

Hlavné jedlá

1. Vegánsky vianočný roast

Tento vegánsky roast je lahodný a plný chutí, ideálny ako hlavné jedlo na sviatočnom stole.

Zloženie:

  • 200 g quinoi
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 100 g orechov (vlašské alebo lieskové)
  • 100 g sušených paradajok, nasekaných
  • 1/2 čajovej lyžičky tymiánu
  • 1/2 čajovej lyžičky majoránu
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Na panvici orestujte cibuľu a cesnak.
  2. Pridajte nastrúhanú mrkvu a orestujte do zmäknutia.
  3. Uvarte quinou vo vývare podľa pokynov na obale.
  4. V miske zmiešajte uvarenú quinou, restované zeleninové ingrediencie, nasekané orechy a sušené paradajky.
  5. Vytvarujte zmes do formy a pečte v predhriatej rúre na 180 °C asi 30 minút.

Tento roast môžete podávať so sviatočnými omáčkami alebo grilovanou zeleninou.

2. Zeleninový závin

Zeleninový závin je obľúbeným jedlom, ktoré možno prispôsobiť podľa chuti a dostupnosti surovín.

Zloženie:

  • 1 balenie lístkového cesta (bez masla)
  • 2 cukety, nastrúhané
  • 1 červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 1 mrkva, nastrúhaná
  • 1 cibuľa, nakrájaná na jemno
  • 2 strúčiky cesnaku, prelisované
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 200 °C.
  2. Na panvici orestujte cibuľu a cesnak, pridajte cuketu, papriku a mrkvu a restujte do zmäknutia. Ochuťte sójovou omáčkou, soľou a korením.
  3. Rozvaľkajte lístkové cesto a naplňte ho pripravenou zeleninou.
  4. Zavinúťte a pečte v rúre asi 25-30 minút, kým nebude cesto zlatisté.

Dezerty

1. Vegánsky perník

Perník je tradičným vianočným dezertom, ktorý môže byť ľahko prispôsobený na vegánsku verziu.

Zloženie:

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g hnedého cukru
  • 2 lyžice melasy
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1/2 čajovej lyžičky zázvoru
  • 250 ml mandľového mlieka
  • 50 ml rastlinného oleja

Postup:

  1. Predhrejte rúru na 180 °C a pripravte si formu na pečenie.
  2. V miske zmiešajte suché ingrediencie: múku, cukor, sódu bikarbónu a koreniny.
  3. V inej miske zmiešajte mokré ingrediencie: mandľové mlieko, melasu a olej.
  4. Postupne pridávajte mokré ingrediencie do suchých a miešajte do hladkej konzistencie.
  5. Pečte v predhriatej rúre asi 30-35 minút.

2. Čokoládový vegánsky cheesecake

Tento cheesecake je skvelou alternatívou pre tých, ktorí milujú čokoládu, a je jednoduchý na prípravu.

Zloženie:

  • 200 g sušených datlí
  • 100 g orechov (napr. mandlí alebo vlašských)
  • 300 g silken tofu
  • 100 g kvalitnej vegánskej čokolády
  • 2 lyžice kakaa
  • 2 lyžice javorového sirupu
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  1. Rozmixujte datle a orechy na jemnú zmes a vytvorte základ pre cheesecake.
  2. Zmes natlačte na dno formy a nechajte v chladničke stuhnúť.
  3. Roztopte čokoládu a zmiešajte ju s tofu, kakaom, javorovým sirupom a vanilkovým extraktom do hladkej konzistencie.
  4. Nalejte zmes na základ a nechajte v chladničke aspoň 4 hodiny stuhnúť.

Vegetariánske a vegánske Vianoce nemusia byť nudné alebo obmedzené. S množstvom kreatívnych receptov a chutných ingrediencií je možné pripraviť jedlá, ktoré uspokoja každého, bez ohľadu na chuťové preferencie.

Poradňa

Potrebujete radu? Chcete pridať komentár, doplniť alebo upraviť túto stránku? Vyplňte textové pole nižšie. Ďakujeme ♥